Produkty pszczele
Pierzga
Zbiór 2024 r.
|n|Pierzga powstaje w komórkach plastra pszczelego z przyniesionego przez pszczoły pyłku kwiatowego. Zachodzące w komórkach procesy fermentacji mlekowej pyłku sprawiają, że w tej postaci staje się on łatwiej przyswajalny. W trakcie fermentacji białka pyłku ulegają rozpadowi do peptydów i aminokwasów. Wzrasta zawartość cukrów prostych, powstają także znaczne ilości kwasu mlekowego, dzięki któremu produkt zabezpieczony jest przed zepsuciem.
Pyłek podczas umieszczania go w komórkach plastra, wzbogacany jest dodatkowo miodem oraz enzymami trawiennymi i kwasami organicznymi zawartymi w wydzielinie gruczołów ślinowych pszczół.
Wartość pierzgi do celów spożywczych, profilaktycznych i leczniczych jest znacznie wyższa niż pyłku ze względu na bogatszy skład, proces konserwacji oraz łatwą przyswajalność.
Skład pierzgi: Bardzo zbliżony do składu pyłku. Różnice widoczne są jedynie w ilości poszczególnych związków. I tak pierzga zawiera mniej białka i tłuszczu, a więcej cukrów i innych składników, oraz kwas mlekowy.
Witaminy: A, E, K, D, F B1, B2, B3, B6, BI2, PP, M, C
Makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na
Mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si
Enzymy: inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza i inne.
Pierzga, podobnie jak pyłek, posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne i odtruwające. Szczególnie polecana jest w leczeniu stanów chorobowych jelit, anemii, chorobie nadciśnieniowej, braku łaknienia, w stanach wyczerpania, zmęczenia, w chorobach układu nerwowego. Bardzo dobre efekty daje stosowanie pierzgi przy schorzeniach wieku starczego, łuszczycy oraz zaburzeniach wzroku. Podobnie jak podczas kuracji pyłkowej jest bardzo skuteczna w walce z przerostem gruczołu krokowego. Systematyczne zażywanie zapobiega lub łagodzi skutki choroby. W mieszaninie z miodem wykazuje istotnie większą skuteczność ze względu na enzymatyczną aktywność miodu pszczelego.
Dawkowanie:
Systematycznie po 2 łyżeczki dziennie, rano na czczo i wieczorem przed kolacją. Produkt nie jest toksyczny nawet w przypadku przedawkowania. Przy przedawkowaniu może działać lekko rozwalniająco.
Przygotowanie do spożycia:
Pierzgę wsypać do 0,5 szklanki przegotowanej zimnej wody, można dodać miodu i odstawić na kilka godzin. Przed spożyciem wymieszać i wypić.
Pyłek kwiatowy
Są to męskie komórki rozrodcze wydzielane przez kwiaty w dużych ilościach, a następnie zbierane przez pszczoły w postaci obnóży. Stosowany w alergiach, niedokrwistości, chorobach układu pokarmowego, miażdżycy, gruźlicy i innych
Pierzga
Jest to pyłek kwiatowy w postaci obnóży, złożony przez pszczołę do komórki plastra, który zostaje wymieszany z wydzieliną gruczołów. Stosowana w niedokrwistości, chorobach jelitowych oraz układu nerwowego, braku łaknienia i innych.
Propolis
Inaczej kit pszczeli, to balsamiczno-żywiczna substancja powstała z wydzielin pączków drzew. Stosowany w chorobach jamy ustnej, uszu, nosa, gardła, zapaleniach skórnych, opryszczkach, oparzeniach i innych.