Konsystencja miodu

Miód płynny, kremowany czy krupiec?

Dokonując wyboru podczas kupowania miodu musimy zdecydować jaki rodzaj (odmianę) miodu chcemy oraz czy ma to być miód płynny, stały czy kremowany. Większość klientów zna przynajmniej kilka podstawowych odmian miodu, ma swoje upodobania smakowe więc wybór odmiany nie sprawia większych problemów. Można tu także wspomóc się radą pszczelarza na temat właściwości danego produktu.

Zdecydowanie warto się zastanowić czy lepiej wybrać miód płynny (rzadki, lejący), krupiec (skrystalizowany) lub kremowany (skrystalizowany na miękko). Po pierwsze: każdy prawdziwy, niezniszczony miód musi skrystalizować. Wie o tym każdy pszczelarz i podejrzewam, że duża większość polskiego społeczeństwa także.

Prześledźmy drogę jaką przebywa produkt zwany ostatecznie miodem zanim zostanie zjedzony. Pszczoły aby zebrać 1kg miodu muszą odwiedzić kilka milionów kwiatów (2-4 mln kwiatów drzew owocowych). Przy czym pszczoły zbierają nektar, a nie miód. Jest on zagęszczonym sokiem roślinnym składającym się głównie z wody i cukrów prostych. Zawiera on od 30 do 90% wody i ok 10-40% cukrów. Miód może powstawać także ze spadzi, czyli soku roślinnego przetworzonego głównie przez mszyce, czerwce i miodówki.

W ulu pszczoły odparowują wodę z przyniesionego nektaru i zamykają pełne komórki plastra zasklepem, pod którym znajduje się już dojrzały miód. W całym tym procesie nektar jest wzbogacany substancjami wytwarzanymi przez gruczoły pszczół. To powoduje, że nie da się nazwać miodem (przynajmniej nie powinno) tego, co nie pochodzi z kwiatów lub spadzi i nie zostało przetworzone przez pszczoły. Gdy kończy się w okolicach pasieczyska dany pożytek, przystępuję się do wybierania miodu, który ma postać płynną, tzw. patoka. Ramki z miodem odsklepia się, a następnie odwirowuje w miodarce. Następnie cedzi się go przez sita, aby pozbyć się głównie drobinek wosku. Pozyskany miód można rozlać w przeciągu kilku dni do słoików lub pozostawić w większych naczyniach zbiorczych, szczelnie zamkniętych.

Po pewnym czasie od wybrania miód zaczyna krystalizować. Zmienia się z płynnego na twardszy krupiec. Jest to jego naturalna właściwość i nie ma to nic wspólnego ze starzeniem się miodu lub pogorszeniem się jego właściwości zdrowotnych. Towarzyszy temu także zmiana koloru miodu. W większości przypadków miód rozjaśnia się, przyjmując barwę od białej (rzepakowy) do ciemno brunatnej (gryczany, łąkowo-bagienny). Aby taki skrystalizowany miód przełożyć z opakowań zbiorczych do słoików, najłatwiej jest go najpierw upłynnić rozpuszczając w specjalnych do tego celu dekrystalizatorach. Następnie płynny miód nalewa się do słoików.

Aby zlikwidować niedogodności związane ze spożywaniem twardego krupca, można go poddać kremowaniu. Jest to miód skrystalizowany w swoim naturalnym czasie, ale jego kryształki są rozdrobnione mechanicznie, co daje efekt gęstego kremu. Taki miód nie traci żadnych właściwości, a nabywca tego produktu może cieszyć się wygodna formą spożywania, gdyż łatwo daje się wyjąć ze słoika oraz nie spływa z łyżki lub kanapki. Więcej o miodzie kremowanym można przeczytać w artykule „Miód kremowany”.

Podsumowując:

  • każdy miód płynny, także rozpuszczony powinien skrystalizować
  • po wybraniu miód krystalizuje po czasie od 3 dni do kilku miesięcy, stając się krupcem, (akacjowy ponad rok)
  • miód kremowany eliminuje niedogodności twardego krupca oraz płynnej patoki, zachowując wszystkie właściwości zdrowotne, odżywcze i lecznicze

Dominik Muczyński

Literatura: Kędzia B., Hołderna-Kędzia E. „Miód. Skład i właściwości biologiczne.”; PWR SA, W-wa 2008r.

Pyłek kwiatowy

Są to męskie komórki rozrodcze wydzielane przez kwiaty w dużych ilościach, a następnie zbierane przez pszczoły w postaci obnóży. Stosowany w alergiach, niedokrwistości, chorobach układu pokarmowego, miażdżycy, gruźlicy i innych

Zobacz w sklepie

Pierzga

Jest to pyłek kwiatowy w postaci obnóży, złożony przez pszczołę do komórki plastra, który zostaje wymieszany z wydzieliną gruczołów. Stosowana w niedokrwistości, chorobach jelitowych oraz układu nerwowego, braku łaknienia i innych.

Sprzedana

Propolis

Inaczej kit pszczeli, to balsamiczno-żywiczna substancja powstała z wydzielin pączków drzew. Stosowany w chorobach jamy ustnej, uszu, nosa, gardła, zapaleniach skórnych, opryszczkach, oparzeniach i innych.

Powrót do góry